Kinderdagverblijf

In onze kinderdagverblijven kennen wij 4 groepen: de babygroep, de dreumesgroep, de peutergroep en de verticale groep. Na aanmelding wordt uw kind geplaatst binnen twee stamgroepen. Een stamgroep is de basisgroep waar uw kind verblijft gedurende de dag. De kinderen worden, afhankelijk van de plaatsingsmogelijkheden en de kind-aantallen per dag, op een combinatie van onderstaande groepen geplaatst: Babygroep en/of dreumesgroep, dreumesgroep en/of peutergroep.  Elk kind heeft een eigen mentor die het kind begeleidt en de ontwikkeling en het welbevinden nauwlettend monitort.

In alle groepen maken wij gebruik van het Vroeg Voorschoolse Educatie programma ‘Uk & Puk’ waarover u elders op deze website meer informatie kunt vinden.

Doorgaans nemen mensen zodra ze weten dat ze zwanger zijn al contact met ons op. Zeker bij je eerste kind is het belangrijk goed vast te stellen wat je wensen zijn t.a.v. kinderopvang.

Daarom hebben wij voor u geschetst hoe een kinderdagverblijf van Belle Fleur eruitziet. Uiteraard leiden wij u graag rond in ons kinderdagverblijf Prinsenbeek, kinderdagverblijf Brabantpark/Heusdenhout, kinderdagverblijf Princenhage, Kinderdagverblijf Etten-Leur, kinderdagverblijf Oosterhout, kinderdagverblijf Teteringen en ons gloednieuwe kinderdagverblijf Breda Centrum, om u ter plekke alle informatie te verstrekken.

 

Groepen

De babygroep (voor baby’s van nul tot anderhalf jaar)

De babygroep (voor baby’s van nul tot anderhalf jaar)

In de babygroep van het kinderdagverblijf verblijven per dag maximaal 12 baby’s onder leiding van 3 professionele begeleidsters/verzorgsters. Naast de basisopleiding hebben de medewerksters een intensieve training ‘Very Important Baby’ gevolgd. Rust, reinheid, regelmaat en geborgenheid zijn basisbehoeften voor elke baby. Uw baby wordt gedurende de dag op liefdevolle wijze verzorgd, gevoed en vertroeteld. In het kader ‘rust’ zorgen wij ervoor dat uw baby steeds vertrouwde gezichten ziet tijdens het verblijf bij Belle Fleur. Dit persoonlijke contact en de betrokkenheid voeren wij ook door in ons contact naar de ouders.

 

Iedere baby heeft een eigen verzorgingsbox waarin persoonlijke spulletjes worden bewaard. In het babyverblijf is een aparte verschoningsruimte, een woonkamer en een slaapruimte. Wanneer uw kindje in de slaapruimte slaapt, wordt er iedere 15 minuten gecontroleerd of alles in orde is. Deze controles houden wij bij in een logboek. Tevens houden wij voor de ouders een schriftje bij met aantekeningen, gebeurtenissen en vorderingen gedurende de dag. Zijn wij met uw baby gaan wandelen, heeft uw baby vrolijk gelachen of juist meer dan anders gehuild? U zult het lezen in het schrift. Op de gang boven de kapstok staan mandjes voorzien van de naam van uw baby met daarin eventuele extra informatie over de betreffende week en/of achtergebleven spulletjes. Uiteraard kunt u met vragen altijd terecht bij de vaste mentor van uw baby.

 

Reeds vanaf de babygroep houden wij een plakboek bij voor uw kind. Plak- en knutselwerkjes, foto’s etc. worden hierin bijgehouden en overhandigd wanneer uw kind het kinderdagverblijf verlaat. De babygroep is middels een tussendeur verbonden met de dreumesgroep, om zo een soepele overgang naar de volgende groep te stimuleren. Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u uw baby zelf voeden in de babygroep of de melk afgekolfd meegeven. Flesvoeding kunt u in poedervorm meegeven. Overige voeding in de babygroep (vers fruit, groentehapje, brood, koek, sap) wordt verstrekt door Belle Fleur (zie ook onze pakketten).

De dreumesgroep (voor kinderen tussen de een en de tweeënhalf jaar)

De dreumesgroep (voor kinderen tussen de een en de tweeënhalf jaar)

De dreumesgroep bestaat uit maximaal 16 kinderen onder begeleiding van 3 verzorgsters. Kinderen in deze leeftijd zetten de eerste stappen richting zelfredzaamheid. Zelf stukjes vers fruit eten en zelf uit een beker leren drinken, ze vinden het geweldig! De taal- en spraakontwikkeling komt met name in deze groep tot uiting.

 

De dreumesgroep is ingericht met verschillende knusse hoekjes en thema’s. Kinderen kunnen hier onder begeleiding naar hartenlust ontdekken, spelen en klauteren, waardoor hun grove motoriek wordt ontwikkeld. Er zijn knuffels en er is een steeds wisselend aanbod in ontwikkelingsspeelgoed. De dreumesgroep heeft een aparte slaapruimte. Wanneer uw kindje hier slaapt, wordt er iedere 15 minuten gecontroleerd of alles in orde is. Deze controles houden wij bij in een logboek. De dagelijkse ontwikkelingen en gebeurtenissen houden wij bij in een online verslag, waar u als ouders toegang toe hebt. Welke spelletjes heeft mijn kind vandaag gedaan? Waren er leuke activiteiten of nieuwe ontwikkelingen? U leest het allemaal in het online verslag.

 

Ieder kind heeft een eigen verzorgingsbox waarin persoonlijke spulletjes worden bewaard. Op de gang boven de kapstok staan mandjes voorzien van de naam van uw kind met daarin eventuele extra informatie over de betreffende week en/of achtergebleven spulletjes. In de dreumesgroep starten wij ook al met de luizenkappen, voorzien van naam en een herkenningsplaatje aan de kapstok. Wanneer kinderen doorstromen naar de peutergroep zijn zij al gewend aan het ophangen van de jas in de desbetreffende zak.

 

De dreumesgroep heeft een verschoningsruimte en toegang tot de toiletruimte van de peutergroep. Gaandeweg krijgen de dreumesen steeds meer contact met de peuters, om zo op natuurlijke en soepele wijze te kunnen doorstromen naar de volgende groep. Wanneer er activiteiten worden gepland met de dreumesgroep, zullen wij u daar altijd van op de hoogte brengen. Flesvoeding kunt u in poedervorm meegeven. Overige voeding in de dreumesgroep (vers fruit, brood, koek, melk, sap, fruitwater) wordt verstrekt door Belle Fleur (zie ook onze pakketten voor onze warme maaltijden)

De peutergroep (voor kinderen tussen de twee en vier jaar)

De peutergroep (voor kinderen tussen de twee en vier jaar)

De peutergroep is de derde fase van ons kinderdagverblijf. Onze leidsters zullen door middel van spel, begeleiding en activiteiten uw kind zo goed mogelijk voorbereiden op groep 1 van de basisschool. Samen met de groep gesprekjes voeren, voorlezen, liedjes zingen met gitaar en dans behoren tot de dagelijkse activiteiten. Activiteiten met de peuters vinden ook buiten plaats, in onze tuin/speeltuin, maar ook buiten het kinderdagverblijf (te voet of met onze bakfiets). Uiteraard brengen wij u altijd op de hoogte van deze uitstapjes. In de peutergroep zijn diverse leerzame hoekjes ingericht voor de peuters. Zo is er een leeshoek, verkeershoek, bouwhoek en huishoek. Vrij spelen, of in de hoeken, samenspel of taakgerichte spelletjes, zorgen ervoor dat uw kind spelenderwijs went aan het dagritme van de volgende fase: de basisschool. Er is een aparte slaapruimte voor peuters die nog behoefte hebben aan een middagslaapje. Wanneer uw kind hier slaapt, wordt er iedere 15 minuten gecontroleerd of alles in orde is. Deze controles houden wij bij in een logboek. In de peutergroep staat een eettafel waar de kinderen gezamenlijk eten en is een keukentje waar het eten wordt bereid. Vers fruit, brood, koek, melk, sap en fruitwater wordt verstrekt door Belle Fleur (zie ook onze pakketten voor onze warme maaltijden).

 

Op de gang hangen de peuters zelf hun jas op in hun eigen luizenzak, voorzien van naam en herkenbaar plaatje. Bij binnenkomst kunnen de kinderen aan de hand van een reeks afbeeldingen aan de wand zien wat het dagprogramma van die dag is. De dag start altijd in de kring, waar kinderen zelf vertellen over wat hen bezighoudt, vervolgens wordt er gezamenlijk fruit gegeten en gedronken. De toiletruimte van de peutergroep is voorzien van speciale kinderwc’s en wasbakjes. Wanneer uw kind gebruik heeft gemaakt van het toilet (of potje) krijgt hij/zij als beloning een sticker op een persoonlijke plaskaart die bij de toiletten hangt. Bij de wasbakjes hangen afbeeldingen als reminder hoe handen te wassen. Wij merken dat de kinderen heel trots zijn wanneer zij deze handelingen zelf kunnen verrichten. Uiteraard geldt ook hier: uw kind is altijd onder begeleiding van een leidster.

 

Om de ontwikkeling van uw kind te volgen hanteren wij het observatiesysteem ‘Kijk’. Met uw toestemming kunnen de resultaten van dit systeem overlegd worden aan de basisschool. Het komt weleens voor dat een peuter eigenlijk toe is aan school, maar nog geen 4 jaar oud is. Indien wij dit signaleren zullen wij in overleg met de ouders het kind bijv. een werkboekje voor groep 1 aanbieden.

 

Wanneer uw kind naar de basisschool gaat, krijgt u een plakboek mee waarin de leidsters allerlei knutselwerkjes, tekeningen en foto’s hebben bewaard. Een leuk aandenken aan de tijd bij Belle Fleur!

De verticale groep (voor kinderen tussen nul en vier jaar)

De verticale groep (voor kinderen tussen nul en vier jaar)

Binnen onze kleinere locaties en op rustige dagen bij alle locaties, bieden wij opvang aan in verticale groepen. Met een verticale groep bedoelen wij een samengestelde groep van kinderen in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar. Alle faciliteiten zoals beschreven in de baby-, dreumes- en peutergroep zijn ook aanwezig in de verticale groepen en ieder kind wordt hier verzorgd en begeleid naar leeftijd en persoonlijke behoefte.

 

Pakketten

Luier- en maaltijdbundels

Het is soms een heel ‘gedoe’ om werk, gezin en uw privéleven te combineren. Daarom biedt Belle Fleur een aantal handige extra’s om het u zo makkelijk mogelijk te maken. Voeding en luiers. Wie zorgt waarvoor?

Kindercentrum Belle Fleur werkt met verschillende luier- en maaltijdbundels.

Pakket 1 bestaat uit

 • Brood
 • Beleg (hartig en zoet)
 • Fruit
 • Sap
 • Melk
 • Koekjes, rijstwafel of soepstengel
 • Groentehapje voor kinderen tot 1 jaar

Pakket 2 bestaat uit

 • Pakket 1
 • Luiers

Pakket 3 bestaat uit

 • Pakket 1
 • Flesvoeding of warme maaltijd

Pakket 4 bestaat uit

 • Pakket 1
 • Luiers
 • Flesvoeding of warme maaltijd

Wat neemt u zelf mee?

 • Luiers (m.u.v. keuze voor pakket 2 of 4)
 • Flesvoeding (m.u.v. keuze voor pakket 3 of 4)
 • Reservekleding
 • Fopspeentje
 • Knuffeltje
 • Overdracht schriftje

Verse warme maaltijden

Samen eten is gezellig en gezond eten is belangrijk. Daarom kunt u bij Belle Fleur kiezen voor een verse warme maaltijd voor uw kind. Wij nemen deze maaltijden af bij ‘Lekker en Vers’ (www.lekkerenvers.nl). De maaltijden worden geserveerd tussen 16.30 uur en 17.00 uur. Wanneer uw kind gebruik maakt van deze warme maaltijd, houd er dan rekening mee dat u uw kind pas ophaalt vanaf 17.30 uur. De maaltijden wisselen dagelijks, zijn zacht van smaak en zijn zo samengesteld dat kinderen de smaak en geur van allerlei gerechten leren kennen en hun smaakpapillen optimaal worden ontwikkeld. De hoeveelheid voeding wordt aangepast aan de behoefte en leeftijd van ieder kind. U kunt warme maaltijden kiezen d.m.v. een pakket of 10-strippenkaart (deze kosten vallen buiten de tegemoetkoming van de overheid). De kinderen die geen warme maaltijd bij ons nuttigen krijgen een ‘snackbordje’ aangeboden, waarbij ze steeds keuze hebben uit groente/kaas/cracker etc.

Naar de kapper bij Belle Fleur

Om de 6 weken wordt Belle Fleur bezocht door een kapster. Indien gewenst kunt u tegen een vast laag tarief de haren van uw kind in de vertrouwde omgeving van Belle Fleur laten knippen.

Fotograaf

Eén keer per jaar komt er een fotograaf bij Belle Fleur om mooie foto’s te maken van alle Belle Fleur kinderen.

Coffee to go

Wanneer u uw kind bij Belle Fleur komt brengen bieden wij u de mogelijkheid een heerlijke beker koffie mee te nemen voor onderweg. Een goed begin van de dag waar veel ouders gebruik van maken.